Menu

1200 kampe for VB, og 15 år i bestyrelsen

Fortalt af Carsten Bleis Nielsen, og med supplerende ord af Lars Thomsen

 

Det er lørdag formiddag i huset i Hals, 30 min. kørsel fra Vejgaard. Eller morgen er det vel, for klokken er 09.00, da vi bliver budt indenfor og det er så absolut morgen for Carsten Bleis Nielsen, der ikke er morgenmenneske. Der skal derfor også et par kopper kaffe og et par piber tobak til, før vi for alvor kan tage hul på snakken med VBs kamprekordholder, som man virkelig skal stå tidlig op for at kunne matche, når det kommer til antal VB-kampe. Lige knap 400 førsteholdskampe blev det til, og for nogle år siden blev total-antallet af seniorkampe i VB-trøjen regnet sammen til ca. 1200 kampe. Og det vel og mærket uden træningskampe, og kampene i Jysk Pokalturnering.

- Min far, Edgar Nielsen, og hans to brødre, Oskar Nielsen og Juel Nielsen, spillede alle tre på VBs førstehold tilbage i 40’erne, så det var ikke nogen overraskelse, at jeg også skulle spille fodbold i VB. Som 8-årig, i 1955, blev jeg meldt ind og troppede op i klubben sammen med min far. Jeg fik den navnkundige Knud Høfler som træner. Måske manglede der på dét tidspunkt en målmand, for jeg blev sendt ind i målet, uden at protestere, for det gjorde man ikke, når Knud Høfler gav en ordre. Det skulle siden vise sig at være en både god og heldig disposition, for jeg spillede som målmand i resten af min tid som fodboldspiller.

Debut på vitaminpiller

Carsten er dog ikke kun kamprekordholder i VB, for sideløbende med alle kampene i målet for VB, har ”Nielsen” også været en markant leder i klubben. På rigtig mange fronter, men det vender vi lige tilbage til, for vi skal lige kridte banen helt op med nogle historier fra den aktive karriere. Debuten på VBs førstehold kom i 1966 i en kamp mod Vejle Boldklub, som VB vandt 1-0.

- Træneren for VB dengang var Hans Jensen og han var godt tilfreds med min indsats, om end han godt kunne se, at hans nye 19-årige målmand var pisse nervøs. For det var jeg virkelig. Der var nogle ”voksne” folk på holdet, bl.a. vores anfører, Per Allan Gade, som var en hård hund man godt kunne slå sig på, også verbalt, så nerverne var til at få øje på. Hans trak mig derfor til side og præsenterede mig for en lille pille. Pillen ville tage alle nerverne, så jeg kunne få mere ro på, forklarede han mig, men jeg måtte endelig ikke sige noget til andre om, at jeg spillede på piller. På den måde kom jeg igennem de første mange førsteholdskampe for VB, og det gik faktisk ganske okay. Først mange år senere afslørede Hans Jensen, den snu rad, for mig, at det såmænd bare var en af børnenes vitaminpiller, som han havde givet mig. Men psykologien havde virket!

Det ekstremt høje antal turneringskampe for VB skal ses i lyset af, at Carsten gennem alle årene altid var klar på at spille – uanset hvilket hold som måtte mangle en målmand. Carstens kampstatistik indeholder således både kampe for førsteholdet, men bl.a. også kampe i målet for Serie 6 under Lektor Johannes Andersens mangeårige styre. Også andre af sekundaholdene i VB havde glæde af Carsten mellem stængerne, ligesom samtlige Grand Old Boys- og Veteranhold har haft ”Nielsen” på mål. Så sent som i 1994, i en alder af 47 år, var Carsten på mål for førsteholdet i flere kampe. Og førsteholdskampene står naturligvis klarest i erindringen og især de mange kampe, hvor ”lokummet brændte” og Carsten virkelig måtte i aktion.

- Jeg husker bl.a. en kamp i Farsø, hvor vi virkelig skulle krige. Farsø presede på og de smed på et tidspunkt en bold ind over i feltet, som jeg måtte ud og bokse væk. Næven var knyttet og armen strakt, klar til at sende bolden ud af farezonen, men Jesper ”Joe” Nielsen havde sgu fået samme idé, bare med hovedet som han faktisk var ret god til. Resultatet blev desværre, at jeg ramte ”Joe” med fuld kraft, så han gik ud som et lys. Efter vel omkring 5 min. behandling fik en groggy ”Joe” fremstammet, at det da altid var noget, at de ikke scorede, men her måtte vi så fortælle ham, at Farsø havde pandet bolden i nettet og førte 1-0! ”Joe” spillede ikke resten af dén kamp og måtte i stedet for tilbringe eftermiddagen på Farsø Sygehus.

Trøjen med hullerne

Og lad os så lige slutte den aktive karriere af med historien om en af de mest ikoniske trøjer i VBs historie – den hullede undertrøje, som for rigtig mange VB-medspillere er blevet nærmest synonym med ”Nielsen”:

- Jamen, det er egentlig en lidt underlig historie, som opstod en dag, hvor John ”Skæg” og jeg stod og rodede i kassen med aflagt tøj. Hér var der et par gamle spilletrøjer, vist nok med Vejgaard Tæppemontering på brystet, så dem nuppede vi til at have på inde under. Trøjen var på til både træninger og kampe, og efterhånden blev det til noget overtro. Trøjen skulle på og efterhånden som årene gik blev der flere og flere huller i trøjen. Til sidst var der vel nærmest flere huller end der var stof, men jeg kunne ikke hverken træne eller spille kamp uden trøjen!

Lederskab i arv

Udover den aktive karriere, har Carsten som nævnt også været aktiv som leder i klubben. Meget aktiv faktisk, hvilket – nøjagtig lige som med den aktive karriere – på en måde lå i kortene. Udover selv at have spillet for VB, var Far Edgar nemlig også kasserer i bestyrelsen, ligesom han også i en periode var træner for førsteholdet. Så træner/lederrollen blev lige så naturlig for Carsten, som den aktive karriere.

- Allerede som 17-årig, i 1964, startede jeg som ungdomstræner under daværende formand Henry Bendixens ledelse. Fra 1967 og frem til 1973 blev jeg også medlem af ungdomsudvalget, hvor jeg i en periode var formand for Lilleputafdelingen. Torsdag den 15. november 1973 blev jeg så for første gang valgt ind i bestyrelsen, som spillerrepræsentant, og i perioden frem til 2003 har over flere gange siddet i bestyrelsen på forskellige poster i totalt set 15 år. Heraf var jeg formand i 7 af årene.

Gennem alle disse år har der været et meget stort antal personer igennem bestyrelsen, i kortere eller længere perioder, og mange vil ganske givet kunne nikke genkendende til, at Carstens tålmodighed og ro har været af stor betydning. Ikke sjældent gik bølgerne højt, når folk kæmpede for sine mærkesager, men ”Nielsen” lod sig stort set aldrig rive med men bevarede roen og overblikket.

Klubhus og baner

Udover bestyrelsesarbejdet og lederarbejdet i de sportslige afdelinger, har VB også haft glæde af Carsten i forbindelse med arrangementer som eksempelvis Vejgaard Byfest, Juletræsudvalget, Sct. Hans-udvalget og klubhusudvalget.

- Jeg kender vores nuværende klubhus ud og ind, og har derfor også været med de fleste gange, hvor vi har skullet foretage ændringer i klubhuset. Eksempelvis var jeg med til at ny-etablere kondirummet i kælderen. Kun én af ændringerne har jeg virkelig kæmpet imod, nemlig fjernelsen af pejsen i Cafeen. Og helt ærlig, det ligner jo røv og nøgler nu om dage.

Også banerne på vores nuværende anlæg har Carsten haft en finger med i. Forstået på den måde, at Carsten gik ind og tegnede et nyt forslag til kommunen, da vi skulle have tilføjet området med Bane 2 og 3 i forlængelse af O-banen. Ud fra kommunens oprindelige forslag ville der ikke kunne være plads til 2 stk. 11-mandsbaner, men heldigvis gik kommunen med på Carstens ændringsforslag, så banerne er placeret som de er idag.

Stort og småt til Vejgaard Byfest

Vejgaard Byfest har ligeledes fyldt en hel del for ”Nielsen”, der har lagt en masse VB-timer i dette årlige arrangement, som oprindeligt udsprang af Vejgaard Idrætsuge. Der kommer senere en hel artikel om byfesten, men vi snupper lige en enkelt historie, som meget godt illustrerer, at ”Nielsen” har været omkring stort og småt, om man så må sige:

- Et år var der sket en fejl, så der var alt for få toiletter ved byfestens øltelt. De manglende toiletter førte til utilfredshed og klager, så der måtte handles hurtigt. Formand B.O. Thomsen fra Borgerforeningen spurgte mig, om ikke jeg kendte et byggefirma, hvor vi kunne låne nogle vogne hen over weekenden. Og det skulle gå stærkt. Og det gjorde jeg, altså kendte et firma, hvor vi fik lov til gratis at låne et par arbejdsvogne med toiletter. Nu ved jeg ikke, hvor mange der kender sådan nogle byggeplads-lokummer, men jeg kan afsløre at de ikke var landets reneste, men altså – vi fik da skaffet nogle toiletter til ølteltet!

Som det lidt fremgår af ovennævnte, har Carsten som leder været involveret i mangt og meget af livet i og omkring klubben. Nogle af tingene som helt central og ledende person, og andre af aktiviteterne som én blandt mange, der har givet sit bidrag. Hvilket juletræssalget er et eksempel på. Carsten var med i denne gruppe i en masse år, men faktum er, at ”Nielsen” aldrig har solgt et eneste juletræ! Men Carsten var altid med i skoven, når der skulle hentes træer inden salget kunne gå i gang. Og Carsten var også i mange år med til at køre træer ud til firmaer som havde bestilt et juletræ, og til ældre personer, som ikke selv kunne slæbe sit træ hjem. Og det var i mange år Carsten, som satte pladsen op og pillede den ned igen, når sidste træ var solgt.

Carsten Bleis Nielsens aftryk er således at finde i snart sagt alle afkroge af vores klub, og for dette kæmpe arbejde er Carsten hædret med JBUs Sølvnål i 1992, og han blev endvidere udnævnt til Årets Leder i VB i 1997.

Offentliggjort 03.08.2023

Luk