Menu

Vejgaard Skywalkers - VBs første fanklub

Fortalt af Stefan Søgaard, Lasse Jensen, Rolf Larsen og Thomas Østergaard, og med supplerende ord af Lars Thomsen

 

I 2001 fik VB sin første deciderede fanklub. Tanken fødtes hos daværende cheftræner, Carsten Søgaard, som havde sønnike Stefan med til rigtig mange af førsteholdskampene i Danmarksserien. Og hvorfor så ikke forsøge at få flere af Stefans kammerater med, og samtidig give holdet større opbakning?

Stefans daværende trænere, Rolf Larsen og Thomas Østergaard, var med på idéen, og der blev hurtigt samlet en bestyrelse med Rolf og Thomas, samt Drengespillerne (U14) Stefan Søgaard, Lasse Jensen, David Nielsen og Peter Reenberg. Med Stefan som formand!

Succesfuldt opstartsarrangement

Alle sejl blev sat til for at stable et stort og fedt opstartsarrangement på benene, som skulle bryde isen og sætte skub i fanklubben. Og det må man sige lykkedes!

Opstartsarrangementet blev afholdt fra fredag aften 6. april til lørdag formiddag 7. april 2001, hvor aftenen blev indledt med fællesspisning for de 30 fremmødte U12, U14 og U16-spillere. Efter en gennemgang af og snak om fanklubbens hovedformål - at skabe sammenhold på tværs af hold og afdelinger, samt at støtte VBs førstehold på både hjemme- og udebane - dukkede Danmarksseriens daværende målmand, Kasper Munksgaard, op og fortalte om sin karriere fra hyggespiller i Lemvig til profil i VB, om livet som fodboldspiller i det som dengang var landets fjerdehøjeste række, og om kravene for at kunne spille med på dette niveau. Ungerne lyttede intenst og kvitterede med bifald og ønske om autografer, inden Munksgaard blev sendt hjem for at lade op til lørdagens forårspremiere i Danmarksserien, mod Århus Fremad på Soffy Road.

Opstartsarrangementet fortsatte med produktion af diverse bannere og flag til fanklubben, hvor drengene udviste en fantastisk kreativitet og et engagement ud over det sædvanlige. Banner/flag-produktionen foregik på gulvet i klubhusets garderobe og i foyeren, og arbejdet fortsatte det meste af natten. Og det i et omfang, så lederne hele to gange i løbet af natten måtte afsted efter friske forsyninger af materialer!

Banner/flag-produktionen blev suppleret af fodbold/håndbold med skumgummibold i den daværende Seniorstue på  klubhusets mellemetage (hvor der nu om dage er omklædningsrum), og i cafeen havde ungerne slæbt madrasser op fra kælderen og medbragt puder, dyner og soveposer, så nattens videomarathon også kunne nydes. Mens nogle unger så film, var andre igang med kampe i Seniorstuen, mens endnu andre malede bannere/flag. Og så roterede ungerne mellem tingene i løbet af natten. Et imponerende energiniveau og der var ikke mange af ungerne, og lederne, som fik lukket et øje!

Efter en nat med fuld tryk på aktiviteterne, sluttede opstartsarrangementet af med morgenmad lørdag kl. 08.30, hvorefter ungerne blev sendt hjem for at få nogle (få) timers søvn, inden der igen var mødetid på Soffy Road til Danmarksseriekampen kl. 14.00. Trods forståeligt klatøjede drenge, så blev der givet gas og de mange flotte bannere og flag blev luftet. En VB-fanklub havde set dagens lys!

Hvad skal barnet hedde?

Fanklubben skulle jo naturligvis have et navn, og som stor fan af Starwars foreslog Lasse, at navnet skulle være “Vejgaard Skywalkers” hvilket blev vedtaget, så man kunne komme igang med at designe logo, medlemskort og diverse merchandise! Der blev gået seriøst til værks!

Og fanklubben blev hurtigt en medlemssucces. Via en masse frivillige arbejdstimer og velvillige sponsorer, kunne omkostningerne til at drive fanklubben holdes så langt nede, at et 12-måneders medlemskab kunne koste så lidt som kr. 25,-. Så alle kunne være med, og mange ville rigtig gerne være med! Udover U12-14-16-spillerne, så meldte en lang række VB-ledere sig også ind, ligesom der blev givet et medlemskab af Vejgaard Skywalkers som dåbsgave, da en af holdlederne på førsteholdet blev far. De 30 indmeldte efter opstartsarrangementet voksede således hurtigt til 60 medlemmer, og på et tidspunkt rundede Vejgaard Skywalkers faktisk 80 betalende medlemmer.

Bred vifte af aktiviteter 

Aktiviteterne i fanklubben var centreret omkring førsteholdskampene for vores herre senior. Fanklubben fik sit eget spot, sit eget faste tilholdssted. Brinken bag målet modsat klubhuset havde Aalborg Kommune hjulpet med at rydde for træer og buske, så Skywalkers kunne holde til hér, med flag og bannere og tromme og sange. Trommen forærede Rolf til fanklubben, mens creperuller og tudehorn blev indkøbt i AaB Shoppen. Bannerne og flagene blev malet til flagværksteder i klubhuset, efter samme model som opstartsarrangementet, hvor der næsten altid dukkede en af førsteholdsspillerne op. For at fortælle ungerne om, hvordan det var at spille kampene under deres opbakning. Og samtidig forsøge at inspirere knejterne til at stræbe efter at blive førsteholdsspillere.

Og det var ikke alene hjemmekampene, som var i fokus. Også til udvalgte udekampe var Skywalkers på plads. Transporten foregik med spillerbussen, hvor eneste krav var, at spillerne på udturen skulle have ro til at koncentrere sig om den forestående kamp. Og så kostede det iøvrigt kun kr. 10,- for ungerne at komme med bussen, så der var i disse år en flok Skywalkers med på ture til Brande, Ikast, Silkeborg, Næsby, Tved m.fl.

Til kampene kårede de tilstedeværende Skywalkers iøvrigt "Kampens VB’er". Navnet på spilleren blev 10 min. før slutfløjtet afleveret på en seddel i den daværende speakerboks ved midterlinien, og så blev kåringen ellers offentliggjort over højtaleranlægget 3 min. før kampens afslutning, så der efter kampen kunne blive taget billede med Skywalkers-formanden og "Kampens VB'er", og i den forbindelse fik den pågældende spiller overrakt en lille gave.

Alting har sin tid

Som med så mange andre aktiviteter, så var også Vejgaard Skywalkers båret af en række personers frivillige indsats. Nogle af disse folk stoppede i VB, Danmarksserien rykkede ud af rækken hvorfor busturene derfor også blev derfor, og så havnede VB desværre i et par "kaosår", hvor der generelt i klubben var meget lidt overskud, hvis noget overhovedet, til at fokusere på "nice-to-have-aktiviteter" som fanklubben. Derfor gik Vejgaard Skywalkers langsomt i sig sig selv igen. Men sjovt, og givende, mens det stod på - det var det!

Offentliggjort 14.03.2024

Luk